dilluns, 2 de gener del 2012

ALCOI LLIURE DE TRANSGÈNICS

En el Ple del 24 de desembre, l’Ajuntament d’Alcoi va aprovar amb el vot favorable dels partits que componen el Govern Municipal (PSOE, Bloc Nacionalista Valencià i Esquerra Unida-L’Entesa) i l’oposició del PP una moció per a la declaració del municipi com a "Zona Lliure de Transgènics".

Aquesta moció ha estat impulsada pel Grup d’Ecologia i Medi Ambient d’#Acampadaalcoy i per la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció, amb el suport de 18 entitats: associacions de veïns, sindicats agraris, etc.
La moció aprovada reconeix que l’alliberament d’organismes transgènics al medi ambient suposa un risc per a la biodiversitat i per a la salut, i pot provocar efectes irreversibles i imprevisibles sobre els ecosistemes afectats per aquesta contaminació genètica. A més, cada vegada hi ha més proves que desmenteixen els suposats avantatges dels aliments modificats genèticament. En contra del que es prometia, el seu cultiu no redueix la utilització d’agroquímics, el seu rendiment és igual o menor al de les varietats no modificades, no milloren la qualitat dels aliments i no contribueixen a eradicar la fam del món, ja que la major part del que es produeix es destina a l’alimentació del bestiar dirigit al consum de carn per part dels països rics.
A pesar d’això, a l’Estat espanyol es cultiva el 75% de tot el panís transgènic que es produeix a la UE, un panís que ja ha estat prohibit en 10 països de la UE (França, Grècia, Àustria, Hongria, Itàlia, Irlanda, Alemanya, Bulgària, Luxemburg i Polònia) en base a evidències científiques sobre els seus impactes ambientals i les seves incerteses sobre la salut pública.

Amb la declaració d’Alcoi com a "Zona Lliure de Transgènics", la ciutat s’afegeix a les més de més de 200 regions i més de 4.500 entitats locals de tota la Unió Europea que han pres mesures per sol•licitar la prohibició del cultiu de transgènics en el seu territori, i la xifra continua creixent. En el cas concret de l’Estat espanyol, 5 Comunitats Autònomes (Astúries, Euskadi, Illes Balears, Illes Canàries i Galícia), i també els Consells Insulars de Mallorca i Menorca, el Cabildo de Lanzarote, les autoritats provincials de la Diputació de Màlaga, i les Juntes Generals d’Àlaba i de Biscaia, s’han declarat ja en diferents graus com "Lliures de Transgènics". Pel que fa als municipis, més de 170 s’han sumat ja a aquesta iniciativa. Un dels recents és el municipi de Crevillent, que fa quasi dos mesos va aprovar per unanimitat (PP, PSOE, Bloc i Esquerra Unida) una moció presentada per la Colla Ecologista-Cultural “El Campanà” i l’associació TerraViva.
Els col•lectius promotors de la moció a Alcoi, que han dut a terme en els últims mesos diverses activitats informatives i reivindicatives per exigir una alimentació i una agricultura lliures de transgènics, han expressat en finalitzar el Ple la seua satisfacció per l’acord municipal. Així mateix, han agraït el suport de les nombroses entitats que s’han adherit a aquesta iniciativa i a totes les persones que han col•laborat en la campanya informativa.
També han anunciat que treballaran per estendre la declaració de "Zones Lliures de Transgènics" en altres poblacions veïnes i per impulsar una model d’agricultura ecològica i local, generadora de llocs de treball de qualitat, respectuosa amb el medi ambient i amb la salut d’agricultors i consumidors.

2 comentaris:

  1. Soc el primer que defensa la natura, però crec que hi ha molt desconeixement amb els transgenics.

    Primer, que quan dieu que els transgènics son dolents, es com si diguereu que les maquines ho son. Hi han molts, i amb moltes carasterístiques diferents.

    Tenim exemples que han salvat moltes vides (la producció de insulina humana amb bacteries transgèniques)o l'arros daurat, que produeix molta vitamina A, el que permet salvar moltes vides. I altres no tant agradables, com pot ser l'aprofitament de Monsanto, venent semilles amb alta productivitat, però que no pots tornar a plantar. Tens que tornar a comprar semilles a MONSANTO.

    Us demane que no us cregau tot el que es diu, i abans de jutjar, informeu-vos un poc per el vostre compte, ja que ni jo ni ningú te la veritat absoluta mai.

    Dubte que us faja canviar d'opinió, pero espere que al menys sigueu consequents i només menjeu el que cultiveu en l'hort. Ja que casi tot el que menjem ha estat produit per modificació genètica, si mai heu menjat un freso o una banana, heu menjat trasngènics...

    I si teniu temps mireu aquest video:
    http://amazings.es/2011/10/25/escepticos-transgenicos/

    Gracies.

    ResponElimina
  2. Hola Pau, en primer lloc donar-te les gràcies pels aclariments i per intentar millorar la informació que hi donem.
    Només em de dir que, a aquesta notícia nosaltres tampoc estem posant els transgènics a parir, només estem informant del que va passar fa poc a una localitat veïna.

    Tractem el tema des d'un punt de vista positiu però tens raó en que és un assumpte prou desconegut per nosaltres i del que deuriem informar-nos més.

    Nosaltres no som enginyers agrícoles ni res paregut (pel que pot ser tornem a parlar des de la ignorància)però veiem com la agricultura derivada de transgènics s'ha consolidat com a sistema productiu per a grans extensions agrícoles com la del blat. També veiem com multitud de associacions ecologistes defensen la agricultura sense transgènics, i no només col·lectius locals amb cert nivell de documentació, sinó col·lectius com Greenpeace, que no deixa de cridar al govern perquè es controlen estes plantacions.

    Com bé has dit, ni tots els transgènics són dolents ni totes les aplicacions que se li dona ho són, ni molt menys. Però si que és cert que cada vegada els fruits dels camps són menys naturals i més modificats genèticament, i aquest és el motiu pel que ens va pareixer una notícia positiva que vam decidir publicar.

    Com tu pensaves, no estem emprenen una campanya contra una determinada forma o mètode de cultivar (i precisament perquè no som agricultors ni tenim cap idea), estem celebrant que si aquesta notícia és certa a Alcoi es cultiven aliments més ecològics i naturals.

    I açò és tot, esperem que ens hages entès com nosaltres hem fet amb la teua opinió molt ben acollida.
    Ah! i gràcies per l'aportació, mirarem el vídeo en quan tinguem un poc de temps, a vore que tal. Si està guay el pengem!

    Vinga Pau, Salut!

    ResponElimina